De hofnar

De enige die vroeger het reflectieve vermogen van de koning vergrootte en hem de onverbloemde waarheid kon vertellen.

Wat is een hofnar?

Tegenwoordig kennen wij de hofnar vooral van het jaarlijkse carnaval of uit stripboeken, films en toneelvoorstellingen. En een enkeling van ons zal verwijzen naar de hoofdrol uit de opera Rigoletto (Verdi, 1851), de zeer belangrijke bijrol uit King Lear (Shakespeare, 1606) of het sigarenmerk uit Valkenswaard uit de twintigste eeuw. Als ik aan mensen om mij heen vraag wat een hofnar is, noemen velen de clown uit de middeleeuwen die alleen maar gek deed en jongleerde. Maar in het verleden was de hofnar een zeer veel voorkomende verschijning in de maatschappij en tevens een universeel fenomeen en was niet het product van een bepaalde cultuur of tijdperk.

De hofnar was vroeger de enige die de koning de onverbloemde waarheid kon vertellen, en ik heb dat naar de tegenwoordige tijd getrokken.

Een nar in het moderne bedrijfsleven

CEO’s worden vaak gezien als de hedendaagse koningen, en bestuurskamers als moderne hoven. Het is verleidelijk voor leidinggevenden om het directe contact met de werkvloer te vermijden, maar hierdoor kunnen ze de realiteit uit het oog verliezen. Het besturen van een organisatie kan dan verworden tot wensdenken en machtsdynamieken. Vooral bij grote ondernemingen met meerdere managementlagen tussen de top en de werkvloer is dit een risico.

Het verkrijgen van waardevolle inzichten van medewerkers op de werkvloer kan een uitdaging zijn, omdat medewerkers zich soms ongemakkelijk voelen om met de baas te spreken. Hoe kom je als bestuurder dan achter de echte knelpunten in je bedrijf? Dit gebrek aan directe communicatie kan leiden tot een beperkt begrip van de werkelijke uitdagingen binnen de organisatie.

In de wereld van grote bedrijven zijn leiders onderhevig aan menselijke tekortkomingen, maar hun beslissingen kunnen enorme gevolgen hebben. Dit is waar een hofnar, een rol die in de moderne tijd een wederopstanding doormaakt, een essentiële rol kan spelen. De hofnar fungeert als een spiegel voor leiders, en met behulp van humor en scherpe inzichten, stimuleert hij reflectie en bewustwording. Door kritisch denken en tegenspraak aan te moedigen, helpt de hofnar leiders om betere beslissingen te nemen en hun organisaties naar succes te leiden.

Het doel van de hofnar is om te spiegelen, te reflecteren en te confronteren, zodat leiders de kans krijgen om te groeien en hun organisaties te verbeteren. Reflectie is een krachtig instrument voor persoonlijke en organisatorische groei, en het vormt de kern van leiderschapsontwikkeling.

Boek ‘Gezocht Hofnar’

In mijn eerste boek ‘Gezocht Hofnar’ neem ik je mee in de magische aloude wijsheid van de hofnar, vanuit de inzichten die ik in mijn prijswinnende scriptie heb opgedaan.

Scriptie

Mijn ontdekkingstocht naar de wijsheden van de hofnar begon tijdens mijn scriptie aan de RSM Erasmus Universiteit voor mijn onderzoek naar de waarde van de hofnar in moderne organisaties. Met dit onderzoek won ik de scriptieprijs 2020.

De 16 rollen van de hofnar

Er zijn zestien rollen te onderscheiden die de moderne hofnar kan aannemen om het gedrag van leiders te spiegelen en hen te helpen betere beslissingen te nemen. Door reflectie en bewustwording te bevorderen, draagt de hofnar bij aan een gezonde en succesvolle organisatiecultuur.

Kies voor een frisse blik, kritisch denken en het vermogen om de waarheid te zien. Laat de hofnar, oftewel een professionele nar, een essentiële rol spelen in jouw organisatie en ontdek de impact van deze eeuwenoude wijsheid op het moderne zakenleven.

Entertainer

Hoe kun je de situatie grappig benaderen?

Criticus

Wat zou je zeggen als je heel kritisch bent?

Spion

Wat zou een spion in deze situatie doen?

Bemiddelaar

Wat zijn de partijen waartussen bemiddeld moet worden?

Beste vriend

Wat zou jouw beste vriend zeggen?

Coach

Wat zou een coach zeggen?

Sfeerbewaarder

Hoe kun je de sfeer leuk houden?

Allesweter

In hoeverre hebben we alle informatie die we moeten hebben?

Adviseur

Wat zou jij als adviseur zeggen?

Satiricus

Drijf de spot met de situatie

Vertrouweling

Hoe zorg je voor voldoende vertrouwen?

Flapuit

Wat zou een flapuit zeggen over de situatie?

Zondebok

Wat kan er allemaal fout gaan?

Onderhandelaar

Tussen wie moet er onderhandeld worden?

Toezichthouder

Wat zie je als je in een helikopter erboven gaat hangen?

Statussymbool

Voor welke uitkomst zouden wij een trofee ontvangen?

Wil je meer te weten komen over de hofnar, en hoe ik zijn 16 rollen toepas in de dagelijkse praktijk als Profnar in organisaties? Check dan vooral mijn boek ‘Handboek Hofnar’.

Handboek Hofnar

Zit jouw organisatie muurvast in patronen die nodig moeten worden veranderd?
Heb je het idee dat je in een ivoren toren zit en niet meer echt weet wat er in de mensen op de werkvloer omgaat? Moet je regelmatig moeilijke beslissingen nemen, maar word je in de boardroom omringt door jaknikkers? Krijg je als eindbaas van niemand echt de waarheid te horen?

In dit boek geef ik de oplossing; een oude bekende en toch verrassend.
Stel een hofnar aan! De ceo’s met hun raden van bestuur zijn de koningen met hun hofhouding van nu. De hofnar was in lang vervlogen tijden de enige die de koning de onverbloemde waarheid kon zeggen, en tegenwoordig doet de moderne, professionele hofnar dat net zo goed.

Ik onderscheid zestien rollen waarin de hofnar van nut is voor moderne organisatie. Al deze rollen worden in dit boek uitgewerkt met vele voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk. Ook geef ik inkijkjes in het verleden en oefeningen bij elke rol zodat je ermee aan de slag kunt. Met de aanstelling van een hofnar zal de organisatie een spiegel voorgehouden krijgen. Ongetwijfeld zal er ook meer worden gelachen.

Paperback | Nederlands | 2023 | 9789400516038

book cover | Handboek Hofnar

TOP 0

Managementboek

Profnar worden?!

Word ook bewaker van de werkelijkheid. Kom in de leer bij Het Narrengilde.