Wat is een hofnar?
Tegenwoordig kennen wij de hofnar vooral van het jaarlijkse carnaval of uit stripboeken, films en toneelvoorstellingen. En een enkeling van ons zal verwijzen naar de hoofdrol uit de opera Rigoletto (Verdi, 1851), de zeer belangrijke bijrol uit King Lear (Shakespeare, 1606) of het sigarenmerk uit Valkenswaard uit de twintigste eeuw. Als ik aan mensen om mij heen vraag wat een hofnar is, noemen velen de clown uit de middeleeuwen die alleen maar gek deed en jongleerde. Maar in het verleden was de hofnar een zeer veel voorkomende verschijning in de maatschappij en tevens een universeel fenomeen en was niet het product van een bepaalde cultuur of tijdperk.
De hofnar was vroeger de enige die de koning de onverbloemde waarheid kon vertellen, en ik heb dat naar de tegenwoordige tijd getrokken.
Een nar in het moderne bedrijfsleven
CEO’s worden vaak gezien als de hedendaagse koningen, en bestuurskamers als moderne hoven. Het is verleidelijk voor leidinggevenden om het directe contact met de werkvloer te vermijden, maar hierdoor kunnen ze de realiteit uit het oog verliezen. Het besturen van een organisatie kan dan verworden tot wensdenken en machtsdynamieken. Vooral bij grote ondernemingen met meerdere managementlagen tussen de top en de werkvloer is dit een risico.
Het verkrijgen van waardevolle inzichten van medewerkers op de werkvloer kan een uitdaging zijn, omdat medewerkers zich soms ongemakkelijk voelen om met de baas te spreken. Hoe kom je als bestuurder dan achter de echte knelpunten in je bedrijf? Dit gebrek aan directe communicatie kan leiden tot een beperkt begrip van de werkelijke uitdagingen binnen de organisatie.
In de wereld van grote bedrijven zijn leiders onderhevig aan menselijke tekortkomingen, maar hun beslissingen kunnen enorme gevolgen hebben. Dit is waar een hofnar, een rol die in de moderne tijd een wederopstanding doormaakt, een essentiële rol kan spelen. De hofnar fungeert als een spiegel voor leiders, en met behulp van humor en scherpe inzichten, stimuleert hij reflectie en bewustwording. Door kritisch denken en tegenspraak aan te moedigen, helpt de hofnar leiders om betere beslissingen te nemen en hun organisaties naar succes te leiden.
Het doel van de hofnar is om te spiegelen, te reflecteren en te confronteren, zodat leiders de kans krijgen om te groeien en hun organisaties te verbeteren. Reflectie is een krachtig instrument voor persoonlijke en organisatorische groei, en het vormt de kern van leiderschapsontwikkeling.
Boek ‘Gezocht Hofnar’
In mijn eerste boek ‘Gezocht Hofnar’ neem ik je mee in de magische aloude wijsheid van de hofnar, vanuit de inzichten die ik in mijn prijswinnende scriptie heb opgedaan.
Scriptie
Mijn ontdekkingstocht naar de wijsheden van de hofnar begon tijdens mijn scriptie aan de RSM Erasmus Universiteit voor mijn onderzoek naar de waarde van de hofnar in moderne organisaties. Met dit onderzoek won ik de scriptieprijs 2020.